Kend dine rettigheder når du møder politiet

 

Du behøver hverken udtale dig eller oplyse personnummer, når du møder politiet. De fleste kender ikke deres rettigheder, fortæller forsvarsadvokat Søren Nielsen, Alliance Advokater.

Fornylig er det kommet frem, at DSB og Metroselskabet er på kant med persondataloven, når kontrollører med håndholdte minicomputere tager billeder af passagerers sygesikringsbevis og kørekort ved udstedelse af kontrolafgifter. Men det er ikke alene DSB og Metroselskabet, der er pålagt strenge krav om at indhente personlige oplysninger. Det gælder også politiet som ej heller må scanne dit kørekort, sygesikringsbevis eller pas, og du er kun forpligtet til at oplyse din fødselsdato og ikke de sidste 4 cifre i personnummeret. Faktisk behøver du slet ikke udtale dig.

“De fleste kender ikke deres rettigheder, når de møder politiet. Man har pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato. Derimod er ingen forpligtet til at afgive forklaring til politiet, uanset om man er sigtet, vidne, tiltalt eller pårørende. Det vil altså sige, at hvis du bliver stoppet på gaden af politiet og de udspørger dig, har du ikke pligt til at svare. Og bliver du anholdt har du stadig ikke pligt til at udtale dig,” forklarer forsvarsadvokat Søren Nielsen, Alliance Advokater i Helsinge.

Ifølge forsvarsadvokaten bør man være særlig opmærksom på, hvad man fortæller politiet, hvis man bliver sigtet:

“I mange tilfælde vil man sagtens kunne udtale sig, når politiets henvender sig, men man bør være meget opmærksom, hvis man bliver sigtet i forbindelse med en forbrydelse eller bliver anholdt. Hvis det sker, har man altid ret til at få en advokat. Man fortæller blot, at man godt vil tale med en advokat inden man udtaler sig,” siger Søren Nielsen og fortsætter:

“Det er vigtig, at en sigtet har en advokat at støtte sig til, og som tjener ens interesser.”

Valg af advokat

Du kan frit vælge advokat. Politiet vil eventuelt tilbyde dig en advokat, men du kan vælge hvem du vil. Prisen er den samme, da advokatens salær fastsættes af domstolen – det er altså ikke dyrere, at vælge din egen advokat. Som offer for en forbrydelse vil du også blive tilbudt en advokat og også i den situation kan du selv vælge, hvilken advokat du ønsker.

Alliance Advokater har erfarne forsvarsadvokater, der møder dig i øjenhøjde. Forsvarsadvokaten kan bistå under afhøring hos politiet, lægge en strategi og forsvare dig i retten.

Kontakt Søren Nielsen
48 79 44 88

Fakta om Alliance Advokater

Foreningen arbejder med alle spørgsmål indenfor privatrådgivning og dækker hele Region Hovedstaden. Situationen og erfaringerne viser, at ægtefæller, og samboende, der påtænker at indgå ægteskab, og som inden, eller under ægteskabet, opretter ægtepagt, klarer sig bedre end dem, som ikke har forberedt sig på et eventuelt brud.

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater
Hørsholm ApS

Hovedgaden 47, 2.
2970 Hørsholm
CVR. 2938 7842

Telefonisk åbningstid
Mandag-torsdag: 09:00 -15:00
Fredag: 09:00 -12:00
Møder kan afholdes
uden for telefonisk åbningstid.

E-mail tjekkes dagligt.

(+45) 4579 2111
rec@alliance2970.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade